Een zeer bijzondere stad in Duitsland is Berlijn. Dit is tegenwoordig de hoofdstad van het land al was dit lang niet altijd het geval. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn de hoofdstad van Oost-Duitsland terwijl Bonn de hoofdstad was van het Westelijke deel van het land. De stad was er niet goed aan toe na het einde van de oorlog. Er werd met de wederopbouw begonnen en dit bleek al snel geen gemakkelijke taak. De stad lag flink in puin en al snel bleek dat het wel even ging duren voordat Berlijn, evenals grote andere delen van Duitsland, weer op de been zou zijn.
Nadat de wederopbouw enigszins was geslaagd kapte men in Berlijn en Duitsland al gauw met een ander probleem. Steeds meer mensen wilden van het Oosten naar het Westen gaan. Dit had meerdere redenen. In het Oosten heerste het communisme daar waar in het Westen dit niet het geval was en er dus veel vrijer gedacht wordt. Deze vrijheid in combinatie met de betere mogelijkheden op economisch gebied zorgde ervoor dat talloze mensen vanuit het Oosten van Duitsland graag de stap wilde wagen. Dit liep uit de hand en als maatregel werd in augustus 1961 een muur gebouwd die ervoor moest zorgen dat niemand meer naar West-Berlijn kon. Iedereen die dit alsnog probeerde moest dit bekopen en kon zomaar onder schot genomen worden. Niet alleen werd de muur in Berlijn gebouwd, er werd ook een muur langs de grens van heel Oost en West-Duitsland gebouwd, genaamd het IJzeren Gordijn.
Nadat het tijdperk van de Berlijnse Muur ten einde kwam werd Duitsland net als de stad zelf weer herenigd. Dit waren voor Berlijn zeer bijzondere en roerige tijden. De stad was in een absolute jubelstemming na de val van de muur en er gebeurde bijzondere dingen. Familieleden die elkaar door stomme toevalligheden soms jarenlang niet hadden kunnen zien konden die nu plotseling wel weer. De stad begon wederom aan een nieuw hoofdstuk. De periode vlak na de hereniging was dan ook een speciale. Berlijn werd in een klap weer de hoofdstad van Duitsland en enkele jaren later kwam ook de regering er terug te zitten.
Er zijn maar weinig steden met een bijzondere historie zoals Berlijn deze heeft. Het is als het ware een zeer gecompliceerde geschiedenis maar dat is wel hetgeen wat de stad het bijzondere en authentieke karakter geeft dat het nog steeds heeft. Berlijn is anders dan vele andere plaatsen en dit heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op velen. De verschillende tussen Oost en West zijn nog altijd merkbaar in bepaalde opzichten, al wordt dit langzaamaan minder. Berlijn komt meer en meer samen tot een stad. De hoofdstad van Duitsland is in vele opzichten bijzonder te noemen.