Oost en West-Duitsland

Dat er grote verschillen waren tussen Oost en West-Duitsland was wel duidelijk. In de periode dat het land in twee stukken verdeeld was groeide deze delen natuurlijk alsmaar verder uit elkaar en het duurde dan ook lang voordat deze kloof pas echt gedicht was. Dat is misschien in sommige gevallen nog steeds niet zo, al wordt dit steeds minder en minder. Er zijn naast het serieuze gedeelte ook een aantal grappige feiten die uit onderzoeken naar voren komen over de andere manieren van beide kanten van het land. Sommigen golden vooral vroeger en anderen nog steeds.

Zo is het op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen dat bijvoorbeeld West-Duitsers een stuk geloviger zijn. Over het algemeen gaan zij vaker naar de kerk en zijn zij serieuzer bezig met kun religie. Ook houden West-Duitsers zich meer bezig met sport. Wanneer Oost en West naast elkaar gelegd worden blijken West-Duitsers vaker te sporten en hier meer mee bezig te zijn dan hun Oostelijke landgenoten.

Oost-Duitsers blijven liever in hun eigen gebied en zullen niet zo snel naar andere landen reizen om daar te vertoeven. West-Duitsers doen dit dus vaker en zijn meer tevreden over hun bestaan dan de gemiddelde Oost-Duitser. Dit kan haast niet los gezien worden van de sterkere economie en hogere salarissen in het Westen. Dit wordt door velen gelijk gezien als de reden dat er minder mensen die naar Duitsland emigreren kiezen voor het Oosten dan voor het Westen. De hogere lonen, grote steden en bloeiende industrie bieden natuurlijk meer kansen.

mts_best