De val van de Berlijnse muur

9 november 1989 zal voor vele Duitsers, zowel uit het voormalige Oost als het voormalige West-Duitsland als een bijzondere dag te boek staan. Na decennia van verdeeldheid viel op deze dag immers dan eindelijk de Berlijnse muur en was de symbolische stap voor hereniging van het verdeelde land gezet. Uiteindelijk gebeurde dit officieel op 3 oktober 1990, dus bijna een jaar later.

Er waren al tijden signalen gaande dat er een einde zat te komen aan de communistische periode die Oost-Europa en Oost-Duitsland jarenlang in zijn greep hield. Deze signalen werden als maar sterker richting het einde van de jaren 80. De uiteindelijke echte inleiding voor het einde van dit duistere tijdperk was dat door de Hongaren de grens met Oostenrijk weer werd opengezet. Dit was een teken aan de wand dat het IJzeren Gordijn aan het wankelen was.

Maanden later vond er een persconferentie plaats met een voormalig politiek kopstuk van de DDR. Wat hier gebeurde was anders dan dat men dat gewend was. Er mochten allerlei vragen door iedereen gesteld worden daar waar dit normaal van tevoren bepaald werd en volgens een strak protocol ging.

Er werd meegedeeld dat er geen verbod meer was om van Oost naar West-Duitsland te reizen en eigenlijk mocht iedere Duitser vanaf dat moment dus gaan en staan waar hij of zij wilde binnen het land. Niet veel later gingen de eerste delen van de Berlijnse Muur als het ware open en konden vele mensen doen wat zij tientallen jaren daarvoor niet mochten, namelijk naar West-Berlijn en West-Duitsland gaan. Dit werd natuurlijk massaal gedaan en er brak een waar feest los. Niet veel later begon men met het slopen van de muur en werd er gevierd dat Duitsland weer samengevoegd was.

mts_best