De ontwikkeling van Duitslands bekendste supermarkt: Aldi

Niet alleen in Duitsland, in vrijwel heel Europa is supermarktketen Aldi een begrip. Aldi heeft overal in Europa een naam opgebouwd als een goedkope supermarkt. Steevast staat de Aldi in veel landen in de top 3 van goedkoopste supermarkten.

Het laatste decennium richt Aldi zich op een breder publiek. Dit is te zien aan de vernieuwing van de supermarkten, die er luxueuzer uitzien en vaak een luxe assortiment aanbieden. Zelfs voor een trui voor dames of heren kun je soms bij Aldi terecht. Hoe is de ontwikkeling van Duitslands bekendste supermarkt precies verlopen?

Hoe het begon

Voor de oprichting van de Aldi moeten we beginnen bij de broers Karl en Theo Albrecht. Hun moeder had reeds in 1914 een supermarkt geopend die de basis vormt van de hele supermarktketen. Beide broers namen in 1945 de keten over en begonnen vervolgens met het uitbouwen met filialen.

Hierbij hanteerden ze een zeer consequent concept dat nog steeds van toepassing is, namelijk een beperkt assortiment, van hoge kwaliteit én lage prijzen. Dit concept heeft zijn vruchten afgeworpen, want al in 1955 hadden ze in heel Noordrijn-Westfalen al 100 filialen. Naast levensmiddelen konden consumenten er ook andere artikelen kopen, zoals een trui voor dames of heren.

Splitsing van Aldi

In 1961 werd Aldi verdeeld tussen beide broers. De reden voor die splitsing is nooit helemaal duidelijk geweest, maar naar het schijnt is er een conflict geweest over de verkoop van tabakswaren. De opsplitsing bracht Aldi Nord en Aldi Süd voort.

Echte concurrenten worden deze twee niet, want beide vestigingen werken intensief samen door bijvoorbeeld gezamenlijk producten in te kopen waardoor de prijzen laag gehouden worden. Beide hoofdkantoren blijven in de buurt van elkaar gevestigd in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, met als bekendste nabijgelegen steden Essen, Aken en Keulen.

De Aldi in Nederland

Aldi Nord richtte zich vóór de internationale uitbreiding op het noorden van Duitsland en Aldi Süd op het zuiden. Als grenslijn werd de rivier de Ruhr genomen. Maar de uitbreidingsdrang was groot en al snel werd er naar de buurlanden gekeken. In 1973 opende Aldi Nord de eerste vestiging in Nederland. Het aantal groeide erg snel en tegenwoordig heeft Aldi 476 Nederlandse filialen en een zestal distributiecentra. In 1976 opende de eerste vestiging in België. Tegenwoordig telt België 430 filialen.

Meer dan levensmiddelen

Natuurlijk staat de Aldi bekend als supermarkt voor levensmiddelen. Maar ook voor andere producten kunt u tegenwoordig bij de Aldi terecht. Dit zijn tijdelijke aanbiedingen die eenmalig groot worden ingekocht. Bent u op zoek naar een mooie trui voor dames? Dan kunt deze ook vinden bij de Aldi. Een trui voor dames is verkrijgbaar in diverse soorten en maten, altijd van de allerhoogste kwaliteit en de laagste prijs. Helemaal volgens het vertrouwde Aldi-concept!

mts_best