9 november is een vreemde dag in de Duitse geschiedenis. Op deze dag vonden er namelijk een aantal belangrijke gebeurtenissen plaat, die uiteindelijk cruciaal bleken voor de Duitse geschiedenis. Ook op internationaal niveau hadden deze gebeurtenissen een niet te onderschatten belang . Op deze dag van het jaar viel de Berlijnse Muur in 1989, een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Duitsland. Daarnaast begonnen de Novemberpogroms gedurende de Kristallnacht in 1938, was er de Hitler-Ludendorff-Putsch in 1923 en werd de Duitse Republiek in 1918 uitgeroepen. Het is inderdaad best bizar dat al deze gebeurtenissen op dezelfde dag plaatsvonden.
Een eerste belangrijke datum is 9 november van het jaar 1918, de tijd dat de novemberresolutie plaats vond. Deze opstand leidde aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tot de val van de monarchie. Vervolgens vond op 9 november 1923 de Bierkellerputsch plaats- Dit was een staatsgreep in de nacht van 8 op 9 november 1923 waarbij Hitler en enkele hooggeplaatste nazi’s probeerden om de macht te grijpen. Omwille van het gebrek aan steun werd deze poging tot staatsgreep door politie en leger uiteen geschoten. Met lood in de schoenen moesten de Hitler gezanten afdruipen. De start van deze gebeurtenis vond plaats aan de Bürgerbräukeller, wat de naam Bierkellerputsch verklaart.
Verder vond op 9 november 1938 het eerste gewelddadige optreden tegen de Joden plaats tijdens de Kristallnacht. Duizenden synagogen en joodse woningen, vergaderplaatsen, kerkhoven en winkels werden toen vernietigd door het nationaal-socialistisch regime. Joden waren sinds die nacht niet meer veilig in Duitsland, en later ook neit meer in andere landen. Tot slot is er het jaartal 1989. Tijdens dit jaar viel de Berlijnse Muur die het westen en het oosten van elkaar scheidden.
Berlijnse Muur
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur, die meer dan 28 jaar de Duitse Democratische Republieken de Bondsrepubliek Duitsland van elkaar scheidde. Aan het begin van de avond hield Günter Schabowski, een hooggeplaatste DDR-leider, een bijzondere persconferentie. Na afloop was er erg veel verwarring, aangezien het uiterst onduidelijk was wat de bedoeling eigenlijk was van de persconferentie. Het duurde even voor iedereen door had dat de grens na al die tijd dan toch geopend werd!
Aangezien uit Schabowski’s verklaring bleek dat de grens die nacht nog zou opengaan, trokken Oost-Duitsers massaal naar de Muur om te zien of deze effectief geopend zou worden. Ook de grensbewakers bleken net zo verrast als iedereen en richtlijnen ontbraken. Kort voor middernacht werden de eerste grensovergangen geopend en liepen Oost-Berlijners verbijsterd naar West-Berlijn.
Het valt niet te ontkennen dat 9 november omwille van verschillende gebeurtenissen een historische dag is voor de geschiedenis van Duitsland. Intussen is het alweer bijna 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur is gevallen. Dat wil echter niet zeggen dat we moeten doen alsof er in het verleden niets gebeurd is. 9 november moet ons er vooral aan herinneren dat vreemdeligenhaat en muren ook vandaag geen oplossing zijn. Het overwinnen van fysieke en symbolische muren is een interessante uitdaging. Duitsland is er echter ooit al in geslaagd, dus moet de rest van de wereld daar ook toe in staat zijn.