Uiteindelijk zijn er een aantal delen in de geschiedenis van Duitsland die niet erg mooi zijn en waar men het liefst zo min mogelijk aan herinnerd wordt. We praten hierbij uiteraard over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Tot heden zijn dit de enige twee wereldoorlogen die onze wereld gekend heeft. In beide van deze oorlogen speelde Duitsland een rol en niet eentje om trots op te zijn. Het wordt dan ook nog steeds als hoofdschuldige gezien aan beide oorlogen. Een bijzonder feit is dat de Tweede Wereldoorlog deels tot stand kwam doordat er zware onvrede heerste over de Eerste Wereldoorlog. Het Duitse volk was ontevreden door de vele sancties en beperkingen die het land waren opgelegd naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog.
Tegen het begin van de twintigste eeuw ontstonden er twee kampen binnen Europa die het met elkaar aan de stok kregen. Het ene kamp bestond uit Duitsland en het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Het andere gedeelte bestond uit Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Omdat de spanningen steeds maar hoger opliepen hing een oorlog al een tijdje in de lucht. Deze kwam uiteindelijk dan ook tot stand. Als aanleiding wordt een aanslag gezien in de zomer van het jaar 1914 waarbij de toenmalige aartshertog van Oostenrijk om het leven kwam. Langzaamaan kwamen er steeds meer landen in oorlog en ongeveer vier jaar later waren dit er al meer dan dertig. Het duurde officieel tot 1919 voordat de oorlog ten einde kwam met het verdrag van Versailles.
Ongeveer twintig jaar later aan het einde van de jaren dertig begon Duitsland langzaam maar zeker buurlanden binnen te vallen. Meer en meer landen raakten wereldwijd betrokken bij de oorlog tot dit totaal uiteindelijk op meer dan 50 uitkwam. Het was en is daarna nooit meer gebeurd dat zoveel landen betrokken waren bij dezelfde oorlog. De oorlog koste vele levens en dreigde steeds verder uit de hand te lopen in de jaren die volgden. Dat deze oorlog uiteindelijk tientallen miljoenen mensen het leven kostte zegt veel over de enorme omvang en desastreuze gevolgen die de jarenlange strijd had. Het duurde dan ook lang voordat Europa werd bevrijd. Dit gebeurde tenslotte, te beginnen in 1944 maar voor het grootste gedeelte in 1945. Er was veel schade geleden en de wereld haalde dan ook opgelucht adem toen deze gitzwarte periode eindelijk te einde kwam.