De Duitse vlag: geschiedenis en betekenis

Elk land ter wereld beschikt tegenwoordig over een nationale vlag. Deze vlag is vaak nauw verbonden met de geschiedenis van het betreffende land. De kleuren en de eventuele symbolen die een vlag bevat zijn nooit willekeurig. In het kader van historische wetenswaardigheden van een bepaald land is het dus interessant om de oorsprong van diens vlag te achterhalen.

Zwart, rood en geel

De driekleurige Duitse vlag, die in het Duits ‘Die Flagge der Bundesrepublik Deutschland’ of kortweg ‘Die Bundesflagge’ genoemd wordt, bevat horizontale banen in de kleuren zwart, rood en geel. De kleuren staan symbool voor zowel de democratie als de vrijheid van Duitsland en haar inwoners. Deze drie kleuren vinden we ook terug in het Wapen van Duitsland: de Bondsadelaar, het symbool van de Duitse soevereiniteit. Het grootste exemplaar van de Duitse vlag, de zogeheten ‘Vlag van de Eenheid’ staat sinds 1990 te wapperen voor het Rijksdaggebouw te Berlijn. In dat jaar werden immers Oost- en West-Duitsland herenigd.

Van keizerrijk naar (bonds)republiek

De Duitse vlag is in 1919 geadopteerd, nadat het toenmalige keizerrijk Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloren had. Nadat Hitler aan de macht kwam werd deze vlag in 1935 verbannen en vervangen door de nazivlag, waarop het beruchte hakenkruis stond afgebeeld. Tot 1945 was deze nazivlag de nationale vlag van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd ‘die Bundesflagge’ wederom aangenomen, waarbij de kleur geel symbolisch vervangen werd door de kleur goud. Duitsland moest weer worden opgebouwd en dat werd onder meer bewerkstelligd door middel van bedrijfsleningen, zoals we die tegenwoordig zonder gedoe bij Qeld.com kunnen aanvragen. De kleur goud stond namelijk voor een gouden toekomst, waarin de democratie en de vrijheid van de Duitse Bondsrepubliek hoog in het vaandel werden gedragen. Maar goud heeft uiteraard ook alles te maken met de voorspoed en de welvaart van het land.

mts_best