Duitse culinaire geschiedenis en eetgewoonten

Zoals ieder land kent ook Duitsland een rijke geschiedenis als het gaat om eetgewoonten en culinaire gebruiken. Zo beschreven de Romeinen als eerste de Duitse eetgewoonten, waardoor bekend is dat het in de beginjaren van onze jaartelling heel normaal was voor Duitsers om vlees te eten en dranken als bier en honingdrank te consumeren. Ook wordt vermeld dat zo rond 800 na Chr. gevogelte, vis, brood, granen en zuivelproducten zijn intrede deden in de dagelijkse consumptie. Diverse uitheemse zaken waaronder koffie, specerijen, rijst en aardappelen werden aan het menu toegevoegd tijdens en na de renaissancetijd tussen 1350 en 1620, en honing werd meer en meer vervangen door suiker.

Traditioneel voedsel

Een van de meest typerende voedingsmiddelen in de Duitse geschiedenis en welke tot op heden nog steeds als traditioneel Duits wordt gezien, is onder andere brood. Zo zijn er minimaal 200 verschillende soorten brood, waarvan er een groot deel behoren tot het volkorenbrood.

Bier wordt eveneens als traditionele, nationale drank beschouwd. En de kwaliteit ervan is uitstekend te noemen, terwijl de prijs gemiddeld laag blijft. Duitsland kent niet voor niets zo’n 1.800 brouwerijen die tezamen maar liefst 5.000 soorten bier produceren. Zo zijn er ook een flink aantal typisch Duitse mixdranken op de markt waarvan bier de basis is. Denk aan Radler, Gespritztes, Alsterwasser of Diesel, een mixdrankje van cola gemengd met bier.

Duitsers houden vaak nog steeds vast aan oude tradities en gebruiken, en dit doen ze ook met bepaalde eetgewoontes. Een lunch of diner wordt op zondagmiddag bijvoorbeeld nogal eens vervangen door ‘Kaffeetrinken’ of ‘Kaffee und Kuchen’. Hierbij wordt uiteraard koffie geschonken wat tezamen met allerlei soorten seizoensgebak wordt genuttigd. Taarten en gebak zijn de Duitsers van oorsprong dan ook niet vreemd.

Zo zijn er de ‘kuchen’, de beroemde Duitse taarten welke op een plaat worden gebakken. Anders dan je zou vermoeden worden deze taarten niet als echt feestelijk beschouwd, en ze worden dan ook vaak bijna dagelijks gegeten. In tegenstelling tot de ‘torte’, want dat is nou eens een echt feestelijke taart. Ze bestaat oorspronkelijk dan ook uit minimaal een aantal lagen. Nog een aantal bekende taarten van Duitse afkomst zijn bijvoorbeeld de Baumkuchen, de Schwarzwälder Kirschtorte en de Bienenstich. Al deze taartsoorten zijn tegenwoordig nog steeds te verkrijgen, maar zelf maken is natuurlijk nog leueker. Internet staat bol van de overheerlijke recepten van origineel Duitse taarten en gebakjes. Maar wanneer je nou niet zo handig bent in de keuken, kun je natuurlijk ook gewoon een typisch Duitse taart bestellen.

Nog een typisch Duitse eetgewoonte is een gebruik dat we in Nederland maar al te goed kennen. Stamppot! In Duitsland noemen ze dit echter een ‘Eintopf’, dat zoveel betekend als ‘eenpansgerecht’. Wanneer de boeren vrouwen het erg druk hadden, bijvoorbeeld ten tijde van de oogst, was een Eintopf het ideale gerecht. Aan zo’n gerecht hoefden ze niet veel tijd te besteden maar het was toch heel voedzaam. Niet onbelangrijk natuurlijk bij zware lichamelijke arbeid.

mts_best