Aken, stad met een rijk verleden

De stad Aken ligt in Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat die grenst aan de provincie Luik in België en aan de Nederlandse provincies Overijssel, Gelderland en Limburg. In de Romeinse tijd werd het gebied waarin deze stad ligt al bewoond. De zwavelhoudende bronnen waar de stad bekend om staat werden vanaf de Romeinse overheersing gebruikt als geneeskrachtige baden. Tot op de dag van vandaag maakt men hiervan gebruik en doet Aken dienst als kuuroord.

Stad van Karel de Grote

Zijn rijke geschiedenis en internationale bekendheid dankt de stad Aken vooral aan zijn beroemdste inwoner van weleer: Karel de Grote. Hij liet hier indertijd een koninklijk paleis bouwen, de zogeheten palts. De gebouwen die daarvan deel uitmaakten dienden later als basis voor bijvoorbeeld het huidige stadhuis.

Karel de Grote gaf ook de opdracht een kapel te bouwen waaruit later de beroemde Dom is ontstaan. Toen hij in 814 overleed werd zijn lichaam in de graftombe geplaatst die nog altijd te bezichtigen is in de keizerskapel van de Dom. Op de oudste bron van de stad, de Karlsbrunnen, staat een standbeeld van Karel de Grote. In het museum Centre Charlemagne wordt de geschiedenis van Aken uitgebreid belicht, waarin vanzelfsprekend een grote rol is weggelegd voor Karel de Grote.

De moderne tijd

Vanwege zijn centrale ligging werd Aken een florerende industriestad. Vandaag de dag is Aken als onderdeel van de Euregio een stad met een belangrijke economische betekenis. De gunstige ligging vlakbij de grens maakt Aken enorm aantrekkelijk voor bedrijven uit zowel Nederland als België. Door gebruik te maken van een goedwerkend crm systeem kunnen klanten van over de grens gemakkelijk bediend worden.

De technische universiteit trekt studenten uit de hele wereld. Zij maken van Aken een bruisende stad. Ook toeristen weten deze stad te waarderen en niet alleen vanwege de rijke geschiedenis: ze genieten er van de vele gezellige restaurants en bezoeken graag de talrijke winkels.

mts_best