Konrad Adenauer: Een geliefde bondskanselier

De naam Konrad Adenauer doet in Duitsland nog altijd vele harten sneller kloppen. Hij was de eerste premier van het toenmalige West-Duitsland wat ontstond na de zwarte periode van de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de geslaagde wederopbouw van Duitsland en is daarom altijd zeer geliefd geweest.

Nadat Adenauer zijn studie had afgerond werd hij advocaat en vervolgens burgemeester van Keulen. Dit is ook de stad waar hij geboren werd. Hij bekleedde deze functie ruim vijftien jaar tot kort voor de oorlog uitbrak. Tijdens de oorlog zat Konrad Adenauer een groot deel gevangen omdat hij een tegenstanders was van de nazi´s. Vlak hierna, aan het einde van de jaren veertig, werd hij wederom benoemd tot burgemeester van Keulen maar dit werd alweer snel teniet gedaan.

Daarna besloot hij zijn eigen politieke partij op te richten en hij schopte het hiermee tot Bondskanselier. Hij diende maar liefst vier termijnen lang en stopte uiteindelijke op late leeftijd. De periode van wederopbouw onder Adenauer wordt ook wel omschreven als het economische wonder. De banden met andere grootmachten werden weer verbeterd en zo werd ervoor gezorgd dat Duitsland zich weer aan de wereld mocht tonen met dan aan Adenauer.

mts_best