De mooiste Duitse tapijten uit de Middeleeuwen

Tegenwoordig is het Perzisch tapijt waarschijnlijk het meest populaire vloerkleed in ons werelddeel. Maar in de middeleeuwen had ook Europa een rijke traditie op het gebied van vloer- en wandkleden. Vaak beeldden deze tapijten veldslagen, Bijbelse motieven en hoofse taferelen uit.

Nu kan je gemakkelijk online een vloerkleed 200×300 bestellen voor een scherpe prijs. Zeven eeuwen geleden ging dat anders: toen werden er in Duitsland magistrale tapijten geproduceerd voor koningen en hertogen, waar jarenlang aan gewerkt werd. Dit zijn een paar van de mooiste Duitse tapijten uit de Middeleeuwen die nog steeds in kathedralen te bewonderen zijn.

1. Het Doek van Sint-Gereon

Dit zijden tapijt is geweven van zeven kleuren wol en is waarschijnlijk in de 11e eeuw in de buurt van Keulen gemaakt, waarmee het één van de vroegste Duitse en zelfs Europese tapijten is. Het tapijt vertoont een herhalend motief van een griffioen die een stier aanvalt. Dit zou gebaseerd kunnen zijn op oude Perzische motieven die via het Byzantijnse Rijk naar Duitsland zijn overgewaaid. De hoofdafbeelding is omringd met herhalende knoopmotieven en omrand met bloemranken.

2. Abraham en de Aartsengel St.-Michael

Dit wanddoek meet maar liefst 10 bij 1,1 meter en is afkomstig uit Saksen. Het verbeeldt in vier taferelen de overwinning van het goede over het kwade, door middel van het verhaal van de Bijbelfiguur Abraham. In de vier scenes zien we Abraham die naar de berg reist, Abraham die bijna zijn zoon Isaac offert, de engel die het offer stopt en St.-Michael die een draak doodt als symbool van de uiteindelijke overwinning over Satan. Dit doek is gemaakt in de 12e eeuw en valt op omdat de sierranden driedimensionale patronen afbeelden, iets wat in deze tijd zeker niet gangbaar was.

3. Karel de Grote omringd door vier filosofen

Karel de Grote wordt gezien als de grondlegger van zowel het Franse als het Duitse rijk. Het is daarom niet zo vreemd dat hij één van de meest afgebeelde seculiere figuren in de Middeleeuwen is. Hij werd gezien als een aartsvader van de middeleeuwse beschavingen. Dit 12e-eeuwse kleed uit Halberstadt toont Karel dan ook omringd door vier van de grootste filosofen uit de oudheid en als waardige opvolger van de klassieke tradities.

4. Charles VII ontvangt Jean d’Arc bij het Kasteel van Chinon

Het verhaal van de Franse heldin en martelares Jean d’Arc werd in heel Europa populair. Dit wandtapijt uit de 15e eeuw toont hoe zij, na het winnen van diverse veldslagen tegen de Engelsen, eindelijk door de Franse dauphin een eervolle ontvangst krijgt. In dit tapijt zien we meer realisme dan in de oudere werken: Vlaamse wevers en schilder meesters waren inmiddels een ware revolutie in de beeldende kunsten begonnen. Dit werkte door in de Duitse kleden van de Renaissance.

mts_best